elektromos cigi
Category

Vajon káros az elektromos cigaretta, vagy sem?

Az elektromos cigaretta egy viszonylag új és nagyon felkapott termék. A hagyományos dohányzás egészségesebb változataként reklámozzák a piacon, így magától értetődő, hogy nagyjából olyan célcsoport vásárolja meg, amely a hagyományos cigarettázást akarja visszafogni, vagy arról akar teljesen lemondani. Bizonyos felmérések szerint az elektromos cigarettát vásárlók körében elég nagy a tinédzserek aránya, akik feltehetően nem a dohányzásról szeretnének leszokni, hanem inkább a füstölés anyagilag elérhetőbb verzióját választják. Az elektromos cigarettával kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság. Mivel nagyon sok téren az egészséges, hagyományos dolgok drágábbak, felmerül a kérdés, hogy miért lehet olcsóbb a dohányzás egészségesebb változata?

A kérdés megválaszolása érdekében nézzük meg, hogy mi is az az elektromos cigaretta? Az elnevezéséből adódóan már gondolhatjuk, hogy ez egy akkumulátoros eszköz. Szerkezetét tekintve egy nikotint és más vegyi anyagokat tartalmazó tartályból, párologtatóból és fémcsőből áll. A dohányzásról való leszokást segíti magának a tevékenységnek a pótlásával, valamint az oldott nikotin adagolásával. Azért egészségesebb, mint a hagyományos cigaretta, mert nincs égés, így nem szabadul fel káros füst, nincs lerakódás stb.

Természetesen ezzel nem azt állítjuk, hogy az elektromos cigaretta egészséges, csupán azt, hogy egészségesebb a hagyományos cigarettánál. Rengeteg kutatás számol be az elektromos cigaretta hátrányairól. Sajnos az elektromos cigaretta is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek hosszútávú fogyasztása káros az emberi szervezetre nézve. Az elektromos cigaretta kedvelőinek pozitív tapasztalatai közé sorolható a rossz lehelet megszűnése, a jobb közérzet, illetve az, hogy gyakorlatilag bárhol lehet fogyasztani.

Leave a Reply