Category

HotSlots nélkül nem lehet: digitális detox ma

2023 februárjában röppent fel a hír, hogy Marc Benioff, a Salesforce vezérigazgatója digitális detoxra szánta el magát: 10 techmentes napot töltött egy francia polinéziai üdülőhelyen. Az emberek egy kis csoportja számára a készülékektől való visszavonulás megvalósítható álom – de a többség számára ez lehetetlen, különösen most. Én el sem tudnám képzelni az életem, hogy legyek őszinte, a közösségi média felületek és az egyéb oldalak nélkül, amelyeket szórakozásra szoktam használni – ilyen például a HotSlots is.

De mi is az a digitális detox és mi a célja? A digitális méregtelenítéshez szinte teljesen le kell állítani a technológiát: több napra szünetet kell tartani a képernyőktől, a közösségi médiától és a videokonferenciáktól. A célok: a stressz vagy a szorongás csökkentése és a fizikai világgal való újbóli kapcsolatteremtés. Nem is kell ezt magyaráznom, hiszen jó szándékú célokról van szó. És bár tudományosan nem bizonyított, hogy ezek az időszakok előnyökkel járnak, az emberek közül sokan vágynak rá és szeretnék kipróbálni. Én, mint már említettem, nem tudnám végigcsinálni, túlságosan szeretem tartani a kapcsolatot a távolabb élő barátaimmal, az online térben végzem a munkám, és a HotSlots is hiányozna.

Ma már nagyon nehéz feladat a digitális detox

Ez a kihívás nem csak szerintem, hanem mások szerint is sokkal nehezebben teljesíthető 2012 óta, amikor a kutatók először használták a kifejezést. A képernyők már akkor is fontosak voltak, még az alkalmazások és a közösségi média születőben lévő változatai is. Akkoriban is voltak már online kaszinók is, mint amilyen a HotSlots például. Mégis, a digitális detox megkísérlése 2012-ben gyerekjáték lett volna a mostanihoz képest, amikor életünket minden eddiginél jobban lehetetlen leválasztani a technológiáról. A telefonunkkal fizetünk a boltokban, számítógépen és táblagépen dolgozunk, a kapcsolatainkat pedig alkalmazásokon keresztül tartjuk fenn, ahogy ezt már én is említettem.

A világjárvány óta pedig még tovább fokozódott az életünk és a technológia kapcsolata.

Leave a Reply