Category

Figyeljünk oda az autónk szélvédőjére, mert komoly gondokat okozhat!

A kőfelverődések mindennaposnak tekinthetőek, ugyanakkor nem mindennapi az a reakció, amit a legtöbbször eredményeznek. S ebben nincsen semmi meglepő. Viszonylag kevesen tapsolnak örömükben, amikor azt látják, hogy autójuk szélvédője megsérült. A harag vagy épp szomorúság ellenére, azonban sokan legyintenek a helyzetre, mondván mindennapos esetről van szó. Ami ugyan igaz, de ettől függetlenül még a következő lépés nem megspórolható. Legfeljebb elodázható, csak kérdés, hogy milyen áron?

Mibe kerül a halogatás?

szélvédő javítás 20. kerület szívében, vagy éppen Pest megyében bárhol könnyen kivitelezhető feladat. Viszont a probléma orvoslásához elengedhetetlen a cselekvés.

Alapjáraton 7-8000 forintból megúszható a történet, de természetesen az egyéni jellemvonások ismerete nélkül a fenti ár csupán közelítő képet adhat a végleges kiadás mértékéről. Mindenesetre azt bátran kijelenthetjük, hogy extra költségek nélkül pont tehető a kellemetlenség végére. De! És itt jön a lényeg. Ha valamilyen rejtélyes oknál fogva a halogatás mellett döntünk, azzal súlyos tízezreket áldozhatunk fel. Ennyi erővel lottózhatunk is, ott legalább szándékolt a költekezés.

Mert hogy az aprónak tűnő kagylós sérülés, azaz a kőfelverődés nyoma idővel egyre nagyobbá válhat. Különösen, erőteljes hőingadozás hatására. Régen az évszakok váltakozása jelentett kihívást, de napjainkban 24 óra leforgása alatt megtapasztalhatjuk az időjárás számtalan arcát. A hajnali didergést napközbeni 20 fok válthatja fel, s ez a különbség bizony jelentősnek mondható. Pláne ennyire rövid időn belül.

A felverődés pedig engedelmeskedve a fizika törvényeinek hol tágul, hol szűkül, azaz az anyag mozgásának hála a repedés vastagodhat, szélesedhet. Na és itt kezdődnek csak igazán a problémák. Hiszen míg a kezdeti fennakadás, ahogy azt fentebb említettük minimális anyagi ráfordítással megoldható lett volna, addig a súlyosbodó helyzetet az sem lehetetlen, hogy kizárólag a komplett szélvédő csere mentheti meg.

Úgyhogy a hezitálás, várakozás sem pénzügyileg, sem időgazdálkodási szempontból nem kifizetődő stratégia.

Mit tegyünk akkor, ha lyuk keletkezett a szélvédőn?

A szélvédő “ideiglenes befoltozása” lényeges, hogy semmiféle maszat ne tudjon befolyni. Így célszerű némi széles ragasztót a kocsinkban, kezünk ügyében tartanunk, amivel megakadályozhatjuk a további károsodást – míg a szélvédő javítóhoz nem érünk.

Leave a Reply